اذهب الي المحتوي
منتديات ياللا يا شباب
الرّام

1 - العصيدة البيضاء ( او "العيش" ) - العصائد .. بأنواعها ..

Recommended Posts

بســم الله الـرحمــن الرحيــم

الحمدلله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه أجمعين

 

السلام عليكــم ورحمـة الله وبركاتــه

 

 

 

*** العصيدة البيضاء ***

 

 

و هي من الأكلات الشعبيّة الأكثر انتشار

 

و محبوبة و مرغوبة خاصة في مع الطقس البارد

 

 

 

 

 

أولا .. موكوّناتها ..

 

 

مقدار من الدقيق الأبيض (الفارينة) أو الدقيق الأسمر .. حسب الرغبة .. و يمكن خلطهما معا .. يعني شويّة فارينة (الدقيق الابيض) و شويّة من الدقيق الاسمر (دقيق القمح )

 

و طبعا هذا المقدار حسب افراد العائلة

 

سنأخذ نحن رطل من الدقيق (نصف كيلو) اي تقريبا ما يعادل 3 أكواب كبيرة

 

و طبعا نزيدوا في الكميّة كل ما زاد عدد افراد العائلة

 

 

 

و على الرّطل من الدقيق ... نأخذ كوبين كبيرين من الماء

 

 

و طبعا شويّة زيت ( الأفضل انه يكون زيت زيتونة)

 

 

و رشة ملح

 

 

ثانيا .. كيفيّة تحضير "العصيدة"

 

 

نأخذ قدر كبير

 

و نصب فيه نصف كميّة الماء و نتركه على النار حتّى يغلي

 

 

(و طبعا كميّة الماء الباقية هي الأخرى نضعها على النار للتدفئة .. لأننا سنضيفها لاحقا)

 

 

و بعد ما يغلي الماء (الأول) .. نصب فيه شويّة الزيت و نضع رشة ملح

 

 

و ثمّ نضيفله كل الدقيق و نحرّك بسرعة كبيرة بالــــــ "العصّاد"

 

mixing.jpg

 

 

( و العصّاد .. هو عبارة عن عصا طويلة من اللوح تكون مسطحة و عريضة شويّة .... مثل الصورة )

 

 

Untitled-9-2.jpg

 

 

و من بعد انّزل القدر من على النار

 

 

و نضعه تحت .. و نثبّته في مكان ما جيّدا

 

 

و من بعد نمسك "العصّاد" بكلتا اليدين

 

و نبدأ نعصّد .. نعصّد .. نعصّد ..

 

 

حتّى لين ينسبك و يصبح العجين متماسك

 

 

نرجع نحط القدر على النار و نضيفله شويّة ماء و نخليه شويّة

Untitled-11-2.jpg

 

 

و نرجع انزله مرّة اخرى

 

 

و نحطه تحت و نثبته و نمسك "العصّاد" بكلتا اليدين (كالعادة) و انعصّد جيّدا

 

 

Untitled-15.jpg

 

لين نحسّ انه اصبح تقريبا ناضج

 

 

نزيد نرجّعه على النار من جديد و نضيفله باقي الماء (يعني الشويّة الي بقوا )

 

و نخليه شويّة على النار

 

 

و نعيد الكرّة للمرّة الاخيرة

 

 

 

انزله مرّة اخرى من على النار

 

 

و نحطه تحت و نثبته و نمسك "العصّاد" بكلتا اليدين (كالعادة) و انعصّد جيّدا

 

 

لين نحس انه نضج جيّدا

 

 

 

نضعه على النار برهة

 

 

ثمّ نحطوه في صحن التقديم (أو في الصحفة أو القصعة)

 

 

 

و نبللوا ايدنا بشويّة ماء و نمسّدوا بيها العجينة و نسبكوها

 

 

 

طبعا توضع على الصحن على شكل نصف دائرة

 

 

و نضع فيها ثقب في الوسط

 

 

 

و هكذا تكون شبه جاهزة للتقديم

 

 

....

 

 

طيّب ليش شبه جاهزة ..

 

 

نقوللكم

 

....

 

 

لأن العصيدة اذا كانت حضّرت لتقدّم في فطور الصباح

 

 

فنضع عليها زيت زيتون ( في ذلك الثقب الي عملناه في الوسط) و شويّة سكّر و تقدّم للأكل

 

 

مثل هذه الصورة

 

 

811.imgcache.jpg

 

و هناك من لا يفضل زيت الزيتون و السكر

 

1149774047_aish.jpg

 

فيعوّضه بالعسل

 

3sida.jpg

 

و هناك من يحب أكلها بالرّب .. يعني عصيدة بالرّب .. عوض الزيت او العسل

 

(و الرّب هو عصير التمر المركّز)

 

 

مثل هذه الصورة

 

 

 

1205880643.jpg

 

 

 

**********************************

****************************

*********************

 

 

لكن الّي يحب أكل "العصيدة " او "العيش" .. حسب ما يسميه البعض

 

في الغذاء

 

 

 

فتكون بالــــــ "حسي"

 

 

يعني نحضر العصيدة (كما هو مذكور )

 

و عندما تصبح جاهزة نضيفوا عليها (نصبّوا فوقها) الحسي

 

 

و الحسي .. هو عبارة عن مرقة خاصة بالعصيدة

 

و تحضر كالتالي ..

 

نقطع بصلة الى قطع صغيرة جدا جدا و نضعها في قدر صغير و نضيفلها شويّة زيت و نقلّيها شويّا مع رشة ملح و حوارات و توابل

 

و ثم نضيف شوية فلفل احمر يكون دقيق او يكون "هروس"

 

(و الهروس هو دقيق الفلفل معجون بالبصل و الملح و يحضّر مسبقا)

 

 

و من بعد نضيف ملعقة معجون طماطم و شويّة ماء

 

و عندما تغلي "المرقة" نضيفلها شويّة دقيق و نحرّك بسرعة بسرعة

 

و الى ان يغلي مرّة اخرى

 

 

نجيب فلفل اخضر و نقطّعه قطع صغيرة و نضيفها للــ"حسي"

 

نتركه يغلي قليلا ثم انّزله من على النار

 

 

و هكذا يكون "الحسي" جاهز

 

و عندما نحضّر "العصيدة " نصبّوه فوقها

 

 

و تقدّم ساخنة

 

 

 

 

****

 

 

و تاكلوا بالشفي و الهني

 

 

****

 

 

ملاحظة .. يفضل اكلها باليد من غير ملعقة

 

***

 

 

 

يللا جربوها ..

 

 

و ان شاء الله تاكوا بالشفي

 

 

:smile:

 

 

:crying:

 

 

 

 

 

تم تعديل بواسطه الرّام

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شار ك علي موقع اخر

جزاك الله خيرا حبيبتى

تسلم ايدك

ان شاء الله اجربها

وانت كمان جربى الكشرى المصرى :crying: ويارب تلاقيه حلو :smile:

ربنا يكرمك يا عمرى ويحقق لك كل ما تتمنى

ويستجيب دعائك ويسمعنى عنك كل خير قريب يارب

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شار ك علي موقع اخر

*** العصيدة البيضاء ***

1149774047_aish.jpg

 

فيعوّضه بالعسل

 

3sida.jpg

 

1205880643.jpg

 

بارك الله فيك رام

بالنسبه ليا بصراحه كل الكلام دا جديد

لانى اللى اعرفه مع انى شيفهi"مؤنث شيف "

ممتاااااااااااااازة

انه العصيده دى لغرضين

اما للعيش اللى بيتعجن ودى بتتعمل فى الصيف علشان العيش مش يكون لين كدا وسهل بعد خبزه بيوم او يومين

والاستخدام التانى للمكرونه بشامل

بس أعتقد دا اللى فى مصر كلها مش محافظتى بس

او ممكن المشكله فيا بقى وانى شيف مش قد كدا

لكن شكلها بجد لذيذ اوووى

هجربها بعد امتحاناتى بعون الله :crying::smile:

شكرا ليكى يا قمر

:) كل الشكر والتقدير :lol:

تم تعديل بواسطه دفءُ الأٌنْــــــــسِ

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شار ك علي موقع اخر

حبيبتي و غاليتي "حياتي" :kiss:

 

طيب يللا جربيها و قوليلي

 

:lol: :lol: :lol::crying::smile::) :)

 

هي صحيح تحتاج شوية جهد في التحريك فقط :red: .. لكن هي حلوة جدا و لذيذة

 

****

 

حبيتي "دفء الأنس" .. :kiss: صحيح حبيبتي .. انت عندك حق .. و انت شيف ممتاز .. انا ماعنديش شك يعني ابدا في هذا

 

لكن يمكن يكون عندكم في مصر حاجة و في تونس حاجة اخرى مختلفة يمكن تماما :2:

 

و لكن انت جربي المكونات بهذه الطريقة و اعمليها زي ما في الصور .. و انت ساعتها تتحصّلي على العصيدة و الي هي اكلة شعبية تونسية اصيلة

 

و يمكن ايضا تلاقيها اكلة شعبية ليبية ......... لان المغرب العربي كله تقريبا نفس العادات

 

و ايضا العصيدة هذه هي ايضا من الاكلات الشعبية الخليجية خاصة الامارات و اليمن .. و الكويت تقريبا

لان الخليج و المغرب العربي رغم التباعد الجغرافي الا انه هناك العديد من التقاليد و العادات المشتركة سوى في الماكولات او في العادات الاخرى

 

و ماتسألينيش ليش نفس العادات .. رغم التباعد الجغرافي

:lol: :lol: :lol::):lol: :lol: :lol: :lol: :) :)

 

 

لاني و اللّهي موش عارفة :happy::lol::smile::):smile: :smile: :happy:

 

 

يللا المهم انت جرّبي هالـــــ "عصيدة" .. و قوليلي رايك فيها

 

لذيذة او لا

 

 

 

 

 

 

:lol: يا احلى شيف في الدنيا :kiss:

تم تعديل بواسطه الرّام

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شار ك علي موقع اخر

الله عليكى يا رام

شكلها حلو واكيد طعمها لذيذ :smile::)

بس تهيلى النوع اللى من غير زيت يبقى احسن مش عارفه حبيبته اوى

تسلم ايدك يا قمر :crying: منتظرين المزيد من ااكلات التونسيه

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شار ك علي موقع اخر

حبيبة قلبي "شهد"

 

هوّ من ناحية طعمها لذيذ .. فهوّ لذيذ جدا جدا جدا

 

يا ريت تجربيها و انت تذزقي بنفسك و تحكمي عليها وحدك

 

*******

 

شكرا حبيبتي .. يسعدني جدا مرورك

 

ربي يوفقك ان شاء الله و ربي ينجحك يااااااا رب

 

و ربي يفرّحني بيك ان شاء الله على قريب

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شار ك علي موقع اخر

موضوع جميل ويفتح النفس بجد يا الرام

 

شكلنا بعون الله بموضوعاتك دى الواحد يتوكل على الله ويبطل تفكير فى الجواز نهائى ويوكل نفسه بنفسه dance3[1].gifdance3[1].gif

 

تسلم ايدك على عصيداتك ههههههه قصدى موضوعاتك :smile::crying:

 

تحياتى ليكى

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شار ك علي موقع اخر

اولا .. شرفني و اسعدني جدا مرورك على الموضوع

 

بارك الله فيك يا خويا و ربي يجزيك بالخير ان شاء الله

 

ثانيا ..

الواحد يتوكل على الله ويبطل تفكير فى الجواز نهائى ويوكل نفسه بنفسه

 

لاااااااااا طبعا .. اني شخصيا نستنّى بالدقيقة و الدرج وقتاش نفرح بيكم الكل (يعني كل اخوتي و اخواتي الي هنا في المنتدى)

 

تيجي انت توّا تقولي "تبطل تفكير في الجواز"

 

طبعا لا احنا حابين نشوف اولادك هنا .. يا خويا .. و الا انت شنوة رايك

 

:kiss::red::kiss::lol: :lol: :smile::happy: :happy: :kiss::crying::)

 

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :) :) :smile: :smile: :smile:

 

 

شارك هذه المشاركه


رابط المشاركه
شار ك علي موقع اخر

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

زائر
اضف رد علي هذا الموضوع....

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • اضف...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, اتفاقيه الخصوصيه, قوانين الموقع, We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..